مدیتیشن یا ذهن آگاهی چیست؟
مدیتیشن یا ذهن آگاهی چیست؟
واژه مدیتیشن برگرفته از ریشه لاتین آن ( مدی تیشن ) به معنای ” التیام “ است. به طور کلی مدیتیشن و یا ذهن آگاهی حالتی است که فرد به طور ارادی تمامی محرک هایی که باعث از بین رفتن تمرکز فرد می شوند را نادیده می گیرد و ذهن و فکر خود را به سکوت دعوت می کند.
مدیتیشن می تواند به صورت های مختلف اجرا شود. گاهی با یک صدا ، یک شئ، نحوه تنفس و یا حتی دعا و فرایض دینی و رفتن به مکان های مذهبی می تواند اجرا شود.
هدف از ذهن آگاهی
گاهی در زندگی ما ممکن است شکافی بین آنچه که ما در زندگی می خواستیم و آنچه که در واقعیت وجود دارد، پدیدار شود. مثلا از دست دادن عزیزانمان ، شکست های عشقی، ورشکستگی، بیماری، تصادف همه اینها باعث بوجود آمدن شکاف می شود.
مدیتیشن چیست؟
به وسیله مدیتیشن و یا ذهن آگاهی می توان به آرامش قبل از شکاف برگشت. مدیتیشن می تواند کمک کند تمام استرس ها و اضطراب ها و نگرانی های ما در زندگی از بین برود و کمک می کند که ما بتوانیم زندگی شادتر و کسب و کار بهتری داشته باشیم.
به طور کلی مدیتیشن کمک می کند شما در هر زمانی که زندگی می کنید یعنی چه در فکر اتفاقات گذشته هستید و چه به آینده ایی که هنوز نیامده و در فکر آن هستید و از آن می ترسید، به زمان حال برگردید.
این بسیار مهم است که ما در لحظه حال زندگی کنیم و اگر بتوانیم این کار را انجام دهیم هم تمرکز ما بالاتر خواهد رفت و هم اضطراب و استرس کمتری را تجربه خواهیم کرد.
اولین گام در مدیتیشن
هنر دقت کردن
اولین گام در مدیتیشن تکنیک جدا سازی است . این بدان معنی است که ما خودمان را از افکاری که درباره گذشته و یا آینده داریم جدا کنیم. گاهی آنقدر در این افکار غرق می شویم که انگار در یک مه غلیظ گیر کرده ایم.
بنابراین اولین قدم برای بیرون آمدن از این مه، تمرین توجه است. توجه به این مه غلیظ، باعث بیرون آمدن از آن می شود.
تفاوت مه واقعی و مه روانشناختی در این است که زمانی که شما در مه واقعی گیر کرده اید، می دانید که در کجا هستید و باید حواستان را جمع کنید و به دنبال راهکار برای خروج از این شرایط باشید اما زمانی که در مه روانشناختی گیر کرده اید متوجه آن نیستید و ممکن است ساعت ها در فکر یک اتفاقی در گذشته باشید و در احساس خشم، عصبانیت، اضطراب و نگرانی فرو روید.
آیا تابحال برایتان اتفاق افتاده در هنگام رانندگی درگیر افکار خود شده باشید و ناگهان ببینید که جلوی در خونه رسیده اید و اصلا چیزی از مسیر به یاد نیاورید؟ این یعنی در مه غلیظ گیر افتاده بودید.
آموزش تمرین های مدیتیشن یا ذهن آگاهی
این تمرین ها را در طول روز می تواند چندین بار تکرار کنید و نیاز به وسیله خاصی ندارد و زمان زیادی از شما نمی گیرد ولی می توانید با اجرای آنها تمرکز خودتان را بالا ببرید:
- تمرین دیدن :همین الان این تمرین را انجام دهید :
همه اشیاء و وسایلی که در اتاق می بینید را نام ببرید و به زبان بیاورید. به عنوان مثال بگویید موبایل، گلدان، خودکار، میز، صندلی، لیوان….
این کار باعث می شود از مه غلیظ بیرون بیایید و اطرافتان را مشاهده کنید و کمک می کند سریع به زمان حال برگردید و کمتر زمان خود را در دنیای ذهنتان تلف کنید.
این ساده ترین مدیتیشن است اما کارآیی بالایی دارد.
- تمرین تنفس :در تمام تمرینات تنفس یک قانون کلی وجود دارد:
به طور کلی اگر مثلا 5 ثانیه دم دارید، باید 10 ثانیه نفستان را نگه دارید و 15 ثانیه باز دم داشته باشید.
حال یک نفس بگیرید، آنرا نگه دارید و سپس رهایش کنید.
به آرامی نفسی عمیق را فرو ببرید و زمانیکه ریه هایتان پر از هوا شد نفستان را نگه دارید.
در این حال دقت کنید چه اتفاقی در سینه، گردن و شکم شما می افتد.
هنگام رها کردن لذت باز دم را تجربه کنید و به آن توجه کنید.
به رها شدن توجه کنید.
به رها شدن تنشی که ایجاد شده بود توجه کنید.
به خالی شدن ریه ها و افتادن شانه ها توجه کنید.
دقت کنید که رها شدن چه حسی دارد.
لذت ساده رها کردن نفس را قدر بدانید.
دیدگاهتان را بنویسید