چطور خشم خود را کنترل کنیم
![](https://ghamkhar.com/wp-content/uploads/2020/09/couple-2206294_1920-e1599120186887.jpg)
خشم و عصبانیت چیست:
خشم و عصبانیت از انتظارات برآورده نشده ما به وجود می آیند. یعنی زمانی که انتظارات ما از دیگران برآورده نشود، ما دچار عصبانیت می شویم. معمولا دلیل خشم این است که آرزو می کنیم ای کاش دنیا و مردم غیر از آنچه که هستند، می بودند.
خشم نوعی انتخاب است. این بدان معنی است که ما خودمان انتخاب می کنیم که رفتار عصبانیت را بروز دهیم. اما باید بدانیم که برای خشم و عصبانیت هیچ پاداش و رضایت خاطری وجود ندارد. عصبانیت به هیچ وجه باعث شادی ما در زندگی نمی شود ولی ترک آن باعث خوشحالی و احساس خوشبختی بیشتر می شود.
دو جمله هست که معمولا افراد عصبی آنها را به کار می برند:
- خب من هم بشرم: تا زمانی که فکر می کنید عصبانیت بخشی از انسان بودن است ، از کنار گذاشتن آن اجتناب می کنید.
- ممکنه بلایی سرم بیاد: این افراد معتقد هستند که اگر عصبانیت خود را ابراز نکنند و به اصطلاح تو خودشون بریزند ممکن است بلایی سرشان بیاید. عصبی ها سعی می کنند با این حرف ها رفتار عصبی خود را توجیج کنند.
تعریف واژه ها :
چند واژه در ارتباط با مدیریت خشم وجود دارد که اگر تفاوت آنها را بدانیم و روی آنها حساس باشیم بهتر می توانیم آنها را کنترل کنیم.
- خشم: خشم در واقع یک احساس است که در ما به وجود می آید.
- عصبانیت: یک رفتار است که به علت احساس خشم به وجود می آید و ما انتخاب می کنیم که آن را بروز دهیم یا خیر.
- عصبی : فردیست که مدام رفتار عصبانیت را از خود بروز می دهد و دائما عصبانی می شود.
به عنوان مثال شما مهمانی را در خانه تان می بینید که از او خوشتان نمی آید. ابتدا احساس خشم به سراغ شما می آید. اگر شروع کنید به فریاد زدن عصبانیت خود را بروز داده اید و اگر خود را کنترل کنید و با مهمان تا پایان شب معاشرت کنید یعنی احساس خشم را داشته اید اما رفتار عصبانیت نداشته اید و فرد عصبی به محض دیدن مهمان فریاد می زند و همیشه این کار را انجام می دهد.
واکنش بدن نسبت به عصبانیت:
- افزایش فوری ضربان قلب
- افزایش سرعت تنفس
- افزایش دمای بدن که بلا فاصله تعریق اتفاق می افتد.
- توقف سیستم هضم ( خشکی دهان )
- سفت شدن عضلات بدن
- بلند شدن صدا
- دسترسی به حافظه بلند مدت کم میشه
- فراموشی درد ها و آسیب ها
اثرات منفی عصبانیت بر زندگی شخصی:
1.از دست دادن روابط و صمیمیت با دوستان و خانواده: خیلی از ما به علت عصبانیت دوستان صمیمی مان را از دست داده ایم . عصبانیت در ازدواج باعث سرد شدن روابط زوجین می شود.
2.انواع بیماری ها: 11مین دلیل مرگ در امریکا خشم و استرس است. بسیاری از مرگ ها که در خواب اتفاق می افتد به علت عصبانیت قبل از خواب است.بیشتر بیماری های قلبی ناشی از خشم و عصبانیت است.
3.خراب شدن کل روز: از زمانی که شما عصبانی می شوید معمولا بازدهی پایین می آید و باعث از دست دادن کل روز می شود.
4.اگر نتوانیم عصبانیت مان را کنترل کنیم، دیگران به راحتی می توانند ما راخشمگین کنند و بازیچه دست آنها خواهیم شد.
تکنیک های کنترل خشم:
به طور کلی تنها پادزهر عصبانیت ، کنار گذاشتن این ذهنیت است:
“اگر کمی بیشتر شبیه من بودی “
این یعنی من زمانی عصبانی می شوم که در اون لحظه فکر می کنم همه باید شبیه من فکر کنند و اگر این کار را نکنند من عصبانی می شوم.
پس بنابرین آنچه که دیگران انجام می دهند سبب خشم ما نمی شود، بلکه تفسیر ذهن ماست که این خشم را تولید می کند.
به طور کلی راهکار های زیر به مدیریت خشم کمک می کند:
1.تکنیک جابه جایی :یکی از تکنیک های کنترل خشم، تکنیک جابه جایی است. زمانی که عصبانی می شوید با خودتان بگوید اگر کس دیگری مثلا به جای همسرم اگر رئیسم این کار را می کرد من بازهم از دست او عصبانی می شدم؟ این کار باعث می شود تا 50% عصبانیت کاهش پیدا کند. گاهی اوقات اگر بدانیم اون کار را کس دیگری انجام داده آنقدر برایمان دردناک نیست.
2.ذهن آگاهی: در زمان عصبانیت بسیار مهم است که بتوانیم با ذهنمان ارتباط برقرار کنیم. این یعنی بتوانیم به عصبانیتمان آگاه شویم. این آگاهی به کاهش خشم کمک می کند.
3.سعی کنید عصبانیت خود را به تاخیر بیاندازید. مثلا در زمان عصبانیت حرفی نزنید و بعد از 15 ثانیه شروع به صحبت کنیم . زمان بعدی که دوباره عصبانی شدید 30ثانیه تاخیر بیاندازید. همینطور این زمان را طولانی تر کنید بعد از مدتی راه تسلط بر خشم تان را پیدا کرده اید.
4.از کسی که به او اعتماد دارید کمک بخواهید. از آنها بخواهید وقتی حس می کنند که شما عصبی شده اید به شما تذکر بدهند و یا از علایم قراردادی استفاده کنند.
5.در لحظه خشم سعی کنید به کسی دوستش دارید نزدیک باشید. یکی از راه های کاهش خشم گرفتن دستان کسی است که دوستش دارید، حتی اگر تمایلی به این کار ندارید. دستان او را اینقدر نگه دارید تا احساس خشم شما از بین برود.
6.ثبت عصبانیت: دفترچه ایی برای ثبت زمان، مکان عصبانیت داشته باشید.نوشتن جزء به جزء وقایع به کاهش عصبانیت کمک می کند .
7.خود را دوست بدارید. خویشتن دوستی باعث می شود هرگز با خشم ، خودمان را عذاب ندهیم.
دیدگاهتان را بنویسید